dissabte, 14 de novembre del 2009

Msociograma

Aquest és el primer post del blog Msociograma. Aporta informació del projecte de programari lliure del mateix nom.

Es tracta d'un mòdul de l'entorn d'aprenentatge Moodle que permet l'avaluació de les relacions socials en l'àmbit d'un grup-classe. A partir d'una petita enquesta prefixada, de caràcter individual i confidencial, cadascun dels alumnes indica les característiques més assenyalades d'alguns dels seus companys i que permeten detectar pràctiques habituals relacionades amb les agressions físiques, verbals, exclusió social, etc. L'anàlisi queda reflectit en forma d'un gràfic o sociograma que indicarà el tipus de relació (de caràcter positiu o negatiu) entre els membres d'un grup.

El projecte Msociograma, allotjat i gestionat en SourceForge.NET permet coordinar tots els aspectes referents a aquest mòdul en forma de contribucions realitzades per diferents usuaris com poden ser: la programació de llibreries, disseny d'icones i imatges il·lustratives confecció de tutorials, realització de proves específiques, report d'errors, traduccions, etc.


Msociograma, que es troba sota llicència GPL, pretén ser una ajuda per als tutors/es i orientadors/es dels centres educatius de primària i secundària. És per això que la participació d'aquests professionals és de vital importància. De fet, aquest projecte parteix dels estudis realitzats pels professors Jordi Collell i Carme Escudé, membres del Observatoire International de la Violence Scolaire. Aquests estudis parteixen de l'anàlisi d'una enquesta en format imprès, que cada alumne ha de contestar amb el nom de fins a tres companys/es que responen a les característiques plantejades per diferents qüestions.

En posteriors entrades es comentaran algunes de les seves funcionalitats a modo d'invitació per a participar en qualsevol aspecte.

Salutacions

1 comentari: